2006/2008

Om v 25 står på internjet att barnet skulle klara sig nu om det föddes. Det känns betryggande på något sätt, även om det inte behöver bestämma sig för den handlingen inom de närmsta veckorna. Vi ska ju till Costa Rica nästa onsdag och då tänkte jag utforska naturen och helst inte hänga vid en kuvös eller respirator.

Men jag ska dra upp stödstrumporna högt och andas djupt, så går nog allting bra.

Apropå Littorins uttalande om det stundande skitåret, hittade jag idag något jag skrev i dagboken för nästan exakt två år sedan. Alltså back in the good old 2006, då börsen stod på topp och Carnegie ännu inte fällts eller bytt ägare eller tappat tilltron på någonting alls.


2006-12-12
Pinochet är död och Carnegie strör pengar över sina kunder. Världen är upponer, än störs inte börsen av den stundande världsdepressionen/miljökatastrofen. Än pekar kurvan stadigt uppåt.

Jag känner mig vilseledd. Blir hänförd av mingvaser och små skoputs-kit till besökare med dammiga stövlar. Robusta ekdörrar och svartklädd lågmäldhet.

Stil.

Välkommen in, ta gärna en kaka. Gamla anor, nya idéer. Vi har funnits i över hundra år, vi skräddarsyr din portfölj.

Såklart jag trivs. Jag blir ju sedd. Sedd genom min slitna skinnjacka, de sömndruckna ögonen och tovan i bakhuvudet. De skrattar åt mina skämt, häller upp mer kaffe i min guldkantade kopp och tycker att jag investerat väl.

Livrädd går jag därifrån. All välståndets smeksamma kärleksdans kring mitt kapital. Alla investerare som aldrig ser annat än insidan på dessa kontor. Som aldrig mött den verklighet som majoriteten lever i, annat än på bild. Som med förvånade blickar möter min:

”Miljökatastrofen? Nej, den syns inte än på många år. På vår kurva alltså. På vår börs.”

Jag vet att jag skrivit detta förr, men hur i helvete kan folk få kalla sig experter när de kan mindre än vilken amatör som helst? Hur kan människor med sådana gigantiska vinstintressen får utgöra grunden för den trygghet de små människorna ska känna? Jag fattar inte. Jag blir bara så kokande förbannad att jag vill krossa saker.

Ja, Littorin uppmärksammar vad många av oss tjatade om för två år sedan. Då kraftiga nävar klappade mig på axeln och sa att lilla lilla vän. Om det finns något som är konstant, så är det det börsens uppgång.

Så är det säkert. Om fem år har kurvan vänt. De varslade får återvända till sina jobb. Och riskkapitalisterna kan harkla och humma och säga Vad var det vi sa, vi har alltid rätt.

Annonser

3 svar to “2006/2008”

 1. Jag håller med. VARFÖR vet de inte mer? Har också haft detta på känn länge och jag är bara en liten humanist… Som trots det jag hade på känn valde att byta jobb and look at me now… Inget jobb kvar. Tjohoo… 😦

  Ha det så himla mysigt i Costa Rica! Låter underbart!

  Minns att jag också andades ut lite runt vecka 24-26. Visste att det då inte behövde betyda katastrof. Lite skönt med några lugnande milstolpar längs vägen.

 2. Och varför kan de inte erkänna att de ingenting vet. Experter my ass. De besitter ju dessutom en jävla massa makt, det är svårt att ifrågasätta deras snack om tryggheten i tex en investering, när de är helt övertygade om att alla kort är säkra kort.

  Jag håller tummarna för att du får drömjobbet, känner på mig att det dimper ner i ditt knä inom en snar framtid.

  Kram

 3. Tack Agnes. Fick ett jobberbjudande idag, du kände på dig rätt. 🙂 Det är inte drömjobbet för det måste jag skriva en bok först för att få. Men det får duga så länge. Speciellt under den här kriiiiisen. 🙂

  Och verkligen. Varför kan de inte bara erkänna? Suck. De är så tröttsamma då de aldrig kan garantera eller veta men de tar jäkligt bra betalt för det…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: