Bör jag sälja själen?

Jag utbildas i journalistik. Den största insikten som nått mig under året är att om jag vill långt inom det journalistiska fältet är det lika bra att lägga ut själen till försäljning på en gång.
Idealisterna blir sällan del av mainstream-media. De föreläser om vad journalistik egentligen borde vara, eller startar en smal tidning som når en liten del av befolkningen. Hög status får du om du syns mycket i tv, inte om du skriver glödande debattinlägg. Det är inte det filosofiska uttrycket ”jag tänker alltså finns jag” som sätter agendan utan snarare ”att vara är att synas.”
Vi lever i en värld där de unga drömmer om att vara med i en dokusåpa och få sina femton minuter av kändisskap. Med värld menar jag självfallet västvärlden. I övrigt vet vi inte vad ungdomarna vill med sina liv. Det är irrelevant, närheten saknas.
Mediernas verklighet är vår och tv har monopol på världsbilden. Journalisterna är medskyldiga till skapandet av denna bild. Inom nyhetsjournalistik handlar det om att skapa sensationer och scoop. Branschen är svår, beroende av såväl ekonomiskt som politiskt inflytande. Framför allt är den beroende av att få läsare Vill jag nå högt måste jag anpassa mig, ringa upp den mördande flickans far och fråga hur det känns. För det är vad folk vill läsa om. Jag måste i korta ord sammanfatta essensen av det hela, innan den som läser tröttnar. Ju större spridning ett medium har, desto mer okontroversiella ämnen tar det upp.
Man kan fråga sig mot vilken slags framtid vi går till mötes. Blir människorna alltmer slätstrukna och nöjer sig med löpsedlar och nyhetssammanfattningar? Eller skapas det sakta men säkert en marknad för alternativa medier, som erbjuder alla desillusionerade människor en djupare analys av samtiden? Att våga uppleva världen med mångfacetterad blick ligger helt på individens ansvar, medierna dansar i dagsläget efter läsarnas pipa. Vi måste skärpa oss helt enkelt, läsa, kritisera och beakta. Kräva mer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: